Rasyonel Sayılarda Dört İşlem

Bu bölümde Rasyonel Sayılarda Dört İşlem ile ilgili 17 adet soru bulunmaktadır. Sorularınızı çözdükten sonra düşündüğünüz şıkka tıklayarak doğru yapıp yapmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Eğer soruları çözmekte zorlanırsanız; kolay anlaşılır detaylı çözümlere “Çözüm için Tıklayınız” seçeneği ile ulaşabilirsiniz. İyi Çalışmalar…

1.SORU

Çözüm için Tıklayınız.


2.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

3.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

4.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

5.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

6.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

7.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

8.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

9.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

10.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

Eğer sorular ya da çözümler konusunda bir problem görür veyahut da bir tavsiye de bulunmak isterseniz; sayfanın en altında yer alan “Yorum Yap” seçeneği ile bunları anlık olarak iletebilirsiniz.
Bu içerik www.matematikkolay.net tarafından özel olarak hazırlanmıştır. Kısmen dahi olsa başka platformlarda izinsiz bir şekilde yayınlanamaz, basılamaz. (Sadece öğretmenlerimiz, ders ortamında kullanmak üzere kullanabilirler.) RASYONEL SAYILARDA DÖRT İŞLEM ÇÖZÜMLÜ SORULAR www.matematikkolay.net 1) 3 1 3 2 1 1 4 2 5 5 2 4 işleminin sonucu kaçtır? A) 0 B) 1 C) 2 D) 3 E) 4 ÇÖZÜM: Bu tip sorularda eğer iki parantezin içerisindeki terimlerin paydaları benzer ise payda eşitleme yapmadan parantez açılır. Sonra paydaları aynı olanlar kendi aralarında işleme tabi tutulur. 3 1 4 2 4 0 5 4 5 3 2 1 1 parantezden çıkaralım. 5 5 2 4 3 1 3 2 1 1 4 2 5 5 2 4 3 1 1 1 3 2 4 4 2 2 5 5 4 5 0 4 5 1 1 0 bulunur. Doğru Cevap: A şıkkı 2) 1 1 2 3 2 4 işleminin sonucu kaçtır? 1 1 3 2 2 4 A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8 ÇÖZÜM: -2 -2 1 1 2 3 2 4 parantezleri açalım 1 1 3 2 2 4 1 1 1 1 2 1 5 2 3 5 2 4 2 4 4 4 1 1 1 1 2 1 3 2 1 1 2 4 2 4 4 4 1 5.4 1 21 5 21 4 4 4 1 1.4 1 3 4 1 4 4 4 4 . 7 bulunur. 3 Doğru Cevap : D şıkkı 3) 3 kesrinin toplama işlemine göre tersi ile çarpma 7 işlemine göre tersinin toplamı kaçtır? 21 40 20 A) B) C) D) 1 E) 2 40 21 21 ÇÖZÜM: (3) (7) 3 3 nin toplama işlemine göre tersi dir. 7 7 3 7 nin çarpma işlemine göre tersi tür. O halde; 7 3 3 7 9 49 40 Toplamları buluruz. 7 3 21 21 21 Doğru Cevap : B şıkkı 4) 2 3 2: 10 işleminin sonucu aşağıdakilerden 5 5 hangisidir? 1 4 A) 10 B) 11 C) 20 D) E) 5 5 www.matematikkolay.net ÇÖZÜM: Bu soruda işlem önceliğine dikkat etmeliyiz. Çarpma-Bölme işlemleri, Toplama- Çıkarma işle – minden önce yapılır. Buna göre; 2 3 2: 10 2 5 5 5 2 3 5 2 10 5 6 11 buluruz. Doğru Cevap : B şıkkı 5) 1 2 4 1 2 : 1 işleminin sonucu kaçtır? 3 3 6 3 A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 ÇÖZÜM: İlk önce parantez içerisindeki işlemi yapalım; 1 2 4 1 1 2 4 2 : 1 2 3 3 6 3 3 3 6 2 2 3 1 1 1 2 2 2 1 3 3 1 2 4 1 3 3 1 8 1 3 3 9 1 3 3 1 2 bulunur. Doğru Cevap : B şıkkı 6) 1 1 4: 3 1 işleminin sonucu aşağıdakilerden 2 3 hangisidir? A) 6 B) 8 C) 9 D) 76 E) 96 ÇÖZÜM: (3) (2) İlk önce parantez içindeki işlemleri yapalım; 1 1 3 2 4 : 3 1 4 : 3 1 2 3 6 6 1 1 4 : 3 1 (Bölme işlemi sadece için geçerlidir. 6 6 1 3 çarpımını yapıp sonra bölmeyi gerçekleştirmek 6 hata ol ur.) 1 6 4 : 3 1 4 3 1 72 1 73 buluruz. 6 1 Doğru Cevap: D şıkkı 7) 2 3 2 işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir? 4 3 4 1 1 4 13 17 A) B) C) D) E) 3 6 3 16 6 ÇÖZÜM: Bu tip soruları çözerken kesir çizgilerinin ye – rine dikkat etmeliyiz. Toplama, çarpma gibi sembol￾lerle aynı hizadaki kesir çizgisi en son işlem yapılacak bölüm çizgisidir. 2 2 2 3 3 2 2 1 4 3 4 3 4 1 4 1 3 4 (2) 2 2 4 1 8 1 3 6 3 1 16 17 6 6 6 Doğru Cevap : E şıkkı 8) 1 2 1 3 1: işleminin sonucu aşağıdakilerden 3 2 4 2 hangisidir? A) 0 B) 1 C) 2 D) 3 E) 4 www.matematikkolay.net ÇÖZÜM: 1 (2) (1) Bir kesrin üssünün negatif olması onun ters döndü- rüleceğini ifade eder. 2 1 3 1 3 2 3 1 : : 3 2 4 2 2 4 4 2 3 5 1 3 5 : 2 4 2 2 4 -2 2 3 5 8 1 2 2 2 4 bulunur. Doğru Cevap: E şıkkı 9) 1 1 2 1 2 1 2 işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir? 15 17 23 25 A) B) C) 3 D) E) 8 8 4 4 ÇÖZÜM: 3 1 3 3 2 1 1 2 2 2 2 1 1 2 2 1 1 1 1 2 2 2 3 1 3 7 7 1 1 2 2 4 4 4 1 1 1 1 2 2 2 2 1 7 1 7 15 1 1 4 2 8 8 Doğru Cevap: A şıkkı 10) 2 3 198 75 2 işleminin sonucu aşağıdakilerden 5 10 hangisidir? 5 7 A) 263 B) 271 C) 271 10 10 2 7 D) 273 E) 321 5 10 ÇÖZÜM: (2) (1) İlk önce sayıların tam kısmını ayıralım, sonra işlem yapalım; 2 3 2 3 198 75 2 198 75 2 5 10 5 10 2 3 2 3 198 75 2 271 5 10 5 10 4 3 7 7 271 271 271 10 10 10 10 Doğru Cevap: C şıkkı

Rasyonel Sayılarda Dört İşlem” üzerine 8 yorum

Yorum yapın