2016 KPSS Güncel Bilgiler

GÜNCEL GELİŞMELER (2016-2017 YENİ)

• 2016 Olimpiyat Oyunları’nda serbest güreş 125 kiloda mücadele eden milli güreşçi Taha Akgül, finalde İranlı Komeil Nemat Ghasemi’yi 3-1 yenerek Türkiye’ye Rio’da ilk altın madalyasını kazandırmıştır.

• Türkiye ile İsrail arasında varılan mutabakatın ardından, Gazze’deki ihtiyaç sahiplerine insani yardım götürmek için Mersin Uluslararası Limanı’ndan yola çıkan gemi Lady Leyla gemisidir. “İyilik gemisi Gazze yolunda” sloganıyla yola çıkan “Lady Leyla” isimli gemi, yaklaşık 35 saatlik yolculuğun ardından Aşdod Limanı’na ulaşmıştır.


• Olimpiyatlara katılan en genç Türk atlet unvanını alan Tutya Yılmaz olmuştur. 10 yaşındayken ilk lisanslı yarışmasında Türkiye şampiyonu olmuştu. Rio Olimpiyatları’nda yarışan milli sporcumuz Tutya Yılmaz, genel klasmanda 42. olarak elenmiştir.

• 15 Temmuz darbe gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Facetime üzerinden canlı yayın yaparak darbe girişiminin kırılmasında rol oynayan spiker CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat’tır.

• OHAL Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik
Komutanlığı, İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır.
• Olağanüstü hal kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameye göre, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı ve İçişleri Bakanı da Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi olmuştur. Değişiklikle şura üyeleri Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanları olmuştur.

• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Demokrasi Zaferi Özel Eki’ için yazmış olduğu yazıda ülkemiz, 15 Temmuz 2016’da merhum Cengiz Aytmatov’un ifadesi ile “bir asra bedel olan” tarihi bir gün yaşamıştır. 15 Temmuz’u 16’ya bağlayan gece vuku bulan hadise asla sıradan bir olay değildir açıklamasında bulunmuştur.

• Fırat Kalkanı Operasyonu veya Cerablus Harekâtı, Irak ve Şam İslam Devleti ile yürütülen mücadelede Türkiye tarafından eğitilmiş 1500 kadar Özgür Suriye Ordusu mensubu ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerinin başlattığı operasyondur. Suriye kuzeyine başlatılan harekatla hudut güvenliğinin sağlanması ve terör örgütü DAEŞ ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek verilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen harekata “Fırat Kalkanı” adı verilmiştir. 

• Norveç, kadınlara da zorunlu hale getiren ilk NATO üyesi oldu. Alınan karar doğrultusunda 19 yaşını dolduran Norveçli kadınlar da erkekler gibi askerlik hizmetini yerine getirmek için ilgili birimlere teslim olacaktır. Zorunlu askerlik hizmetini yerine getiren kadın ve erkekler karma yatakhanelerde kalacaktır.

• Özbekistan Parlamentosu ve Hükümeti, 78 yaşındaki Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un geçirdiği beyin kanaması sonucu 2 Eylül’de hayatını kaybettiğini açıklamıştır.

• NASA(Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurumdur. Uzayda kesintisiz en uzun süreli kalma rekoru, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) 521 gün geçiren ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) astronotu Jeff Williams’ın olmuştur. NASA’dan yapılan açıklamada, UUİ komutanı astronot Williams’ın, eski komutan Scott Kelly’nin “kesintisiz en uzun süreli uzayda kalma” rekorunu kırdığı bildirildi. Daha önceki rekorun sahibi 52 yaşındaki Kelly, uzayda kesintisiz 520 gün geçirmişti.

• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Başbakan Binali Yıldırım ve Hulusi Akar ile basının karşısına çıkarak, 15 Temmuz’u şehitleri anma günü ilan ettiklerini açıklamışlardır.

• Hocaların hocası olarak bilinen ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık, 100 yaşında hayata veda etti. Ünlü tarihçi Halil İnalcık, tedavi gördüğü Ankara Güven hastanesinde hayatını kaybetti. (2016)

• 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden sonra bugün gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu toplantısı ve ardından yapılan Bakanlar Kurulu’ndan sonra Cumhurbaşkanı kameraların karşısına geçmiş ve 3 ay süreyle tüm ülkede OHAL ilan edildiğini açıklamıştır.

• Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921’de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. İstiklal Marşı orduya ithafen yazılmıştır.

• Tarihinde ilk defa Şubat 2014′te Genelkurmay Başkanlığı kurulan ülke Kırgızistan’dır. İlk genelkurmay başkanı Asanbek Alımkocayev olmuştur.

Yorum yapın