• Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk dil ailesine ait dilleri konuşan Türk nüfusuna sahip ülkeler ve topluluklar arası uluslararası kültür örgütüdür. Eski adı “Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi”‘dir. TÜRKSOY’un mevcut genel sekreteri, eski Kazakistan Kültür Bakanı olan Düysen Kaseyinov’dur. TÜRKSOY’un genel merkezi Ankara, Türkiye’de bulunmaktadır.
• Kutul Amare Kuşatması (7 Aralık 1915 – 29 Nisan 1916), I. Dünya Savaşı esnasında İtilaf Devletleri ile İttifak Devletleri arasında Irak Cephesinde geçen bir muharebedir. 8.000 askerden oluşan İngilizHint garnizonu Bağdat’ın 160 kilometre güneyinde Kut kasabasında Osmanlı ordusu tarafından kuşatılır.
• Sayıştay, merkezî yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmakla görevlidir. TBMM Genel Kurulu’nda, Sayıştay Başkanlığına, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Seyit Ahmet Baş seçilmiştir.
• Yaşar Nuri Öztürk , Türk İslam felsefesi profesörü, gazeteci, yazar,avukat, televizyon programcısı, siyasetçi, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi kurucu dekanıdır. 2011 yılından beri mide kanseri
ile mücadele eden Yaşar Nuri Öztürk, 22 Haziran 2016 Çarşamba günü İstanbul’daki evinde hayatını kaybetti. Cenazesi Kanlıca Mezarlığı’na defnedilmiştir.
• Birleşik Krallık, Haziran 2016 ‘da yapılan halk oylaması ile Avrupa Birliğinden ayrılma kararı almıştır. Avrupa Birliği ya da kısaca AB, yirmi sekiz üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir.
• Sabiha Gökçen Türkiye’nin ilk kadın pilotlarından birisidir ve dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk’ün sekiz manevî evladından birisi idi. Uçuş kariyeri boyunca 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirdi; bunlardan otuz ikisi muharebe görevi idi.Adı,Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı’na verilmiştir.
• Hırvatistan’da yapılan seçimlerde, Kolinda Grabar Kitaroviç ülkenin ilk kadın Cumhurbaşkanı olmuştur.
• Spor hayatındaki başarılar nedeniyle Asrın Güreşçisi olarak anılan eski AK Parti Sivas Milletvekili, Güreş Federasyonu Başkanı, Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonu Hamza Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Baş Danışmanı olmuştur.
• Orhangazi Tüneli, eski adıyla Samanlı Tüneli, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında Bursa’da inşa edilen tünel. 3.390 m ile Türkiye’nin en uzun otoyol tünelidir. 3 Mart 2014 tarihinde 61.
Türkiye Hükûmeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla yapılan törenle açıldı. 2016’da adı değiştirildi.
• Cumhurbaşkanlığı Sarayı ya da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Türkiye’nin başkenti Ankara’daki Atatürk Orman Çiftliği’nin içerisinde bulunan ve Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından 2014’ten itibarenkullanılan kompleks. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin mimarı Şefik Birkiye’dir.
• Birleşmiş Milletler Örgütü ya da kısaca Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945’te kurulmuş dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslar arasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler Genel Merkezi, New York Şehri’nde Birleşmiş Milletler’e ait bir komplekstir.
• TBMM, Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası’nın verilmesi önerisi oy birliği ile kabul etmiştir. İstiklâl Madalyası, Kurtuluş Savaşı’nda yararlılık gösteren askerlere ve sivillere, o dönemde milletvekili olanlara, savaşa katılan alayların sancaklarına, Erzurum ve Sivas kongrelerine katılanlara, İstiklâl Madalyası Kanunu adlı özel bir yasaya göre verilen madalyadır.Türkiye’de ayrıca İstiklâl Madalyası sahibi üç şehir ve bir ilçe bulunmaktadır.Bunlar Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa ve İnebolu’dur. Gaziantep 2008 yılında istiklal madalyasını alırken Şanlıurfa ise 2016 yılında almıştır.
• Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya’nın yeni Merkez Bankası Başkanı olmasını öngören kararname imzalanmıştır. Merkez Bankası’nın (MB) yeni başkanı belli oldu.Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ”Merkez Bankası Başkanlığı’na Sayın Murat Çetinkaya, Bakanlar Kurulu’muzda açılan imzayla atanmıştır” açıklamasında bulunmuştur.
• Şehirlerin şahı olarak nitelendirilen kent Semerkant’tır. Semerkant, Özbekistan’da Semerkant ilinin yönetim merkezi olan şehirdir.
• 2016 G20 Hangzhou zirvesi, Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 üyesi ülkelerin devlet ve hükûmet başkanlarının katıldığı yıllık olağan toplantıların onbirincisidir. Dönem başkanlığını
üstlenen Çin’in ev sahipliğinde, 4-5 Eylül tarihlerinde Hangzhou’da düzenlenecektir. Ayrıca Çin’in ev sahipliğindeki ilk G-20 zirvesi olacaktır.
• Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ya da bilinen kısa adı ile UNESCO 2001 yılında beri her yıl kitap başkentleri seçmektedir. UNESCO tarafından ilk seçilen Dünya Kitap Başkenti 2001 yılında seçilmiştir.2001 yılında seçilen ilk Dünya Kitap Başkenti ise İspanya’nın başkenti Madrid’tir. 2016 yılında ise Dünya Kitap Başkenti Polonya Wroclaw şehridir.
• Avrupa Birliği ile Peru Cumhuriyeti arasında vize muafiyeti konusunda anlaşma imzalandı. (2016)
• Türkiye’de ilk tropikal kelebek bahçesi Konya’da açılmıştır(Temmuz 2015).Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, 3500 m2’lik gezi alanı ile toplamda 7.600 m2’lik bir kullanım alanına sahiptir. 1.600 m2’lik kelebek uçuş alanı 15 tür kelebeğe doğal yaşam alanı sunmaktadır. Bahçede 98 türe ait 20.000 adet bitki bulunmakta, kelebekler kendi nektar bitkileri etrafında uçarken gözlenebilmektedir.
• Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk dil ailesine ait dilleri konuşan Türk nüfusuna sahip ülkeler ve topluluklar arası uluslararası kültür örgütüdür. Eski adı “Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi”‘dir. TÜRKSOY’un genel merkezi Ankara, Türkiye’de bulunmaktadır. Örgüt, kökenini Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan kültür bakanlarının ortak bir kültür çerçevesinde işbirliği bağlılıklarını ilan ettikleri Bakü ve İstanbul’da 1992 yılı boyunca gerçekleşen toplantılardan almaktadır. Daha sonra 12 Temmuz 1993 tarihinde Almatı’da imzalanan anlaşma ile TÜRKSOY kurulmuştur.
• Kenan Sofuoğlu, Fransa’daki Dünya Supersport Şampiyonası’nı kazanıp 4. kez dünya şampiyonu oldu. Kenan Sofuoğlu, Dünya Supersport Şampiyonası’nın Fransa ayağını 2. sırada bitirerek, bitime bir yarış kala şampiyonluğunu ilan etti. Sofuoğlu kariyerindeki 4. şampiyonluğuna ulaştı.
• Olgun Özdemir’in yönettiği Vicdan Ağacı, Lyon Film Festivali’nde 12 film arasından ‘En İyi Film Ödülü’nü aldı. Olgun Özdemir’in uzun metraj filmi “Vicdan Ağacı”, Avrupa’nın önemli sinema şehri Fransa’nın Lyon kentinde düzenlenen Uluslararası Lyon Film Festivali’nde dünyanın değişik ülkelerinden resmi seçkiye seçilen 12 film arasından En iyi Film ödülünü aldı. Film, festivalde en iyi kurmaca uzun metraj filmi ödülüne layık görüldü.
• Türkiye UNESCO Dünya Mirası Listesi İlk olarak 1985’te İstanbul’un tarihî alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası listeye dâhil edildi. 2015’te Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri ile Efes eklendi. 2016 Ani Arkeolojik alanı ( Kars) eklendi. Listedeki varlıklardan on üçü kültürel, ikisi karma alandır.
* İstanbul’un Tarihi Alanları
* Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas)
* Hattuşa (Boğazköy) – Hitit Başkenti (Çorum)
* Nemrut Dağı (Adıyaman – Kahta)
* Xanthos-Letoon (Antalya – Muğla)
* Safranbolu Şehri (Karabük)
* Troya Antik Kenti (Çanakkale)
* Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne)
* Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya)
* Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir)
* Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa)
* Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri
* Efes
kültürel olarak;* Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir)
* Pamukkale-Hierapolis (Denizli)
hem kültürel, hem doğal miras olarak listeye alınmıştır.
• Yüksek Hakem Kurulu, grevin yasak olduğu işyeri ve işletmelerdeki toplu sözleşme görüşmelerinden belirli bir zaman içinde anlaşma sağlanmaması üzerine toplu sözleşmenin imzalanmasına mutlak anlamda yetkili kuruldur.
• Telemak, Fenelon’un Fransa’nın gelecekteki kralının eğitimi için yazdığı ve 1699’da yayınlandıktan sonra ünü bütün Avrupa’yı saran eseri Telemakhos’un Serüvenleri, Yunan mitolojisinden alınma bir hikayeye dayanarak ideal devletin ve devlet adamının nasıl olacağını anlatır. Tanzimat’la birlikte Batıya yönelen Osmanlı İmparatorluğu’nda siyasal olarak yenileşmeyle bilimsel ve edebi yenileşme beraber ilerle. Bunun bir sonucu olarak Telemakhos’un Serüvenleri, Yusuf Kamil Paşa tarafından 1859 yılında çevirilir ve Tercüme-i Telemak adıyla 1862 yılında yayınlanır. Eser, Batı edebiyatından Türkçeye ilk roman çevirisidir.
• Seyahatname, Evliya Çelebi tarafından 17. Yüzyılda yazılmış olan gezi yazısı kitabıdır.10 ciltten oluşur. Haziran 2013’te UNESCO Dünya Belleği Listesine dahil edilmiştir.
• Uluslararası Para Fonu ya da daha çok bilinen kısaltmasıyla IMF (International Monetary Fund), küresel finansal düzeni takip etmek, borsa, döviz kurları, ödeme planları gibi konularda denetim ve organizasyon yapmak, aynı zamanda teknik ve finansal destek sağlamak gibi görevleri bulunan uluslararası bir organizasyondur. 1944 yılında ABD’nin New Hampshire eyaletindeki Bretton Woods’da kurulan ve 1947’de fiilen çalışmaya başlayan milletlerarası ekonomik meselelerle uğraşan bir teşkilattır. IMF “küresel para işbirliği, finansal istikrarı sağlamak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, yüksek istihdam ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik, ve dünya çapında yoksulluğu azaltmayı teşvik etmek için çalışan, 188 ülkenin üye olduğu organizasyondur. Kuruluşun belirtilen hedeflerinde, ödemeler dengesi ihtiyaçlarını karşılamak için üye ülkelerin mali kaynaklarını kullanılabilir hale de getirmekte dahil olmak üzere uluslararası ekonomik işbirliği, uluslararası ticaret, istihdam ve döviz kuru istikrarını teşvik edilmesi olarak tanımlanmaktadır. IMF’nin merkezi ABD’de, Washington, DC’de bulunmaktadır.