Üslü Sayılar Tanım ve Dört İşlem

Bu bölümde Üslü Sayıların Tanımı ve Üslü Sayılarda Dört İşlem konusu ile ilgili 28 adet soru bulunmaktadır. Sorularınızı çözdükten sonra düşündüğünüz şıkka tıklayarak doğru yapıp yapmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Eğer soruları çözmekte zorlanırsanız; kolay anlaşılır detaylı çözümlere “Çözüm için Tıklayınız” seçeneği ile ulaşabilirsiniz. İyi Çalışmalar…

1.SORU

Çözüm için Tıklayınız.


2.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

3.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

4.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

5.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

6.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

7.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

8.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

9.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

10.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

Eğer sorular ya da çözümler konusunda bir problem görür veyahut da bir tavsiye de bulunmak isterseniz; sayfanın en altında yer alan “Yorum Yap” seçeneği ile bunları anlık olarak iletebilirsiniz.

Bu içerik www.matematikkolay.net tarafından özel olarak hazırlanmıştır. Kısmen dahi olsa başka platformlarda izinsiz bir şekilde yayınlanamaz, basılamaz. (Sadece öğretmenlerimiz, ders ortamında kullanmak üzere kullanabilirler.)

ÜSLÜ SAYILAR TANIM VE DÖRT İŞLEM ÇÖZÜMLÜ SORULARI www.matematikkolay.net 1) 3 2 4 3 5 4 3 3 2.2.2.2 5.5.5 ifadesinin üslü sayılar biçiminde yazılışı aşağıdakilerden hangisidir? A) 2 5 B) 2 5 C) 2 5 D) 10 E) 2.10 ÇÖZÜM: n n n tane 4 3 4 tane 3 tane n tane a’nın çarpımı a şeklinde ifade edilir. Yani; a.a.a.a……a a dir. Buna göre 2.2.2.2 5.5.5 2 5 olarak buluruz. Doğru Cevap: B şıkkı 2) ? ? 0 3 4 2 5 3 2 7 2 işleminin sonucu kaçtır? A) 7 B) 6 C) 5 D) 4 E) 3 ÇÖZÜM: ? ? ? ? ? ?? ? 0 0 0 3 4 3 4 3.3.3 2.2.2.2 1 2 2 2 2 Not : a 1 5 5 3 2 3 2 7 7 2 2 27 16 1 4 12 4 3 buluruz. Doğru Cevap : E şıkkı 3) 2 2 3 2 ( 5) ( 3) işleminin sonucu kaçtır? A) 0 B) -2 C) -4 D) -6 E) -8 ÇÖZÜM: 2 Negatif bir sayının çift kuvvetleri pozitif olup tek kuvvetleri ise negatiftir. Bu soruda ayrıca parantezlere dikkat edilmesi gerekiyor. Mesela 2 ifadesinde 2’nin 2’nci kuvveti alınıp eksi ile çarpı 2 2 3 4 lıyor(yani ( – 2)’nin 2.kuvveti alınmıyor). Buna göre; 2 ( 5) ( 3) 4 25 27 6 buluruz. Doğru Cevap : D şıkkı 4) 2n 2n 1 2n 2n 1 n bir doğal sayı olmak üzere, 1 ( 1) ( 1) -1 işleminin sonucu kaçtır? A) 4 B) 3 C) 2 D) 1 E) 0 ÇÖZÜM: 2n Negatif bir sayının çift kuvvetleri pozitif olup tek kuvvetleri ise negatiftir. Bu soruda ayrıca parantezlere dikkat edilmesi gerekiyor. Mesela 1 ifadesinde 1’in 2n’nci kuvveti alınıp eksi ile çarp 2n 2n 1 2n 2n 2n 1 2n 1 1 1 2n 1 2n 1 1 ılıyor(yani (-1)’in 2n.kuvveti alınmıyor). Buna göre; 1 ( 1) ( 1) 1 ( 1) ( 1) ( 1) ( 1) 1 ( 1) 1 1 1 1 1 1 1 1 1 bulunur. Doğru Cevap : D şıkkı 5) www.matematikkolay.net 3 3 2 2 x 3 ve y 5 olmak üzere, x y y x x ifadesinin değeri kaçtır? A) 8 B) 9 C) 10 D) 11 E) 12 ÇÖZÜM: 3 3 3 3 2 2 2 2 x 3 ve y 5 değerlerini yerine yazarsak; x y (3) ( 5) 27 ( 125) y x x ( 5) (3) 3 25 9 3 27 125 152 8 buluruz. 25 9 3 19 Doğru Cevap : A şıkkı 6) y x x 2 ve y 5 olmak üzere, x y x.y ifadesinin değeri aşağıdakilerden hangisidir? A) 30 B) 32 C) 45 D) 56 E) 67 ÇÖZÜM: y x 5 2 x 2 ve y 5 değerlerini yerine yazarsak x y x.y 2 5 2.5 32 25 10 67 olarak buluruz. Doğru Cevap : E şıkkı 7) 0 2 3 2 2 3 işleminin sonucu kaçtır? 2 3 10 120 720 A) B) C) 17 17 17 17 17 D) E) 820 7 ÇÖZÜM: n n 0 2 3 2 3 2 (9) (8) Bir sayının negatif üssü onun çarpma işlemine 1 tersini ifade eder. Yani; a dir. a 2 3 1 9 10 10 2 3 1 1 1 1 9 8 2 3 8 9 72 10 10 72 720 olarak bulunur. 17 1 17 17 72 Doğru Cevap : C şıkkı ? 8) 2 2 2 3.2 işleminin sonucu kaçtır? 3 A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6 ÇÖZÜM: n n 2 2 2 2 Bir sayının negatif üssü onun bölme işlemine tersini 1 ifade eder. Yani; a dir. a Buna göre; 2 3 1 9 1 3.2 3. 3. 3 2 2 4 4 9 3 12 3 buluruz. 4 4 4 Doğru Cevap : B şıkkı 9) 7 7 6 7 6 7 6 20 2.5 3.5 8.5 işleminin sonucu kaçtır? A) 3.5 B) 7.5 C) 7.5 D) 3.5 E) 13.5 www.matematikkolay.net ÇÖZÜM: 7 7 6 Üslü sayılarda toplama ya da çıkarma işlemi yapabilmek için üslü sayıların tabanları ve üslerinin aynı olması gerekir. 2.5 3.5 8.5 ifadesindeki üslü ifadeler aynı olacak şekilde düzenleme yapalım. 1 6 1 6 7 7 6 6 6 6 5 .5 5 .5 6 6 6 6 6 2. 5 3. 5 8.5 2.5.5 3.5.5 8.5 10.5 15.5 8.5 5 .(10 15 8) 03.May Doğru Cevap: D şıkkı 10) a 2 1 a 3 işleminin sonucu kaçtır? A) 3 B) 6 C) 9 D) 18 E) 27 3 .3 .3 ÇÖZÜM: a 2 1 a 3 a 2 1 a 3 2 Tabanları aynı olan iki üslü sayı çarpılırsa sadece üsler toplanır. bulunur. Doğru Cevap : C şıkkı 3 .3 .3 3 3 9

Üslü Sayılar Tanım ve Dört İşlem” üzerine 7 yorum

  1. 23. Sorunun çözümünde üç üzeri x yerine 3y yazılması gerekirken y yazılmış ve doğru cevap 81y kare olması gerekirken 9y kare yazılmış

    • Uyarınız için teşekkürler. Haklısınız. Sorunun çözümü ve doğru cevap birazdan düzeltilecek.

Yorum yapın