Sayma

Bu bölümde Sayma Konusu ile ilgili 21 adet soru bulunmaktadır. Sorularınızı çözdükten sonra düşündüğünüz şıkka tıklayarak doğru yapıp yapmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Eğer soruları çözmekte zorlanırsanız; kolay anlaşılır detaylı çözümlere “Çözüm için Tıklayınız” seçeneği ile ulaşabilirsiniz. İyi Çalışmalar…

1.SORU

Çözüm için Tıklayınız.


2.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

3.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

4.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

5.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

6.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

7.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

8.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

9.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

10.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

Eğer sorular ya da çözümler konusunda bir problem görür veyahut da bir tavsiye de bulunmak isterseniz; sayfanın en altında yer alan “Yorum Yap” seçeneği ile bunları anlık olarak iletebilirsiniz.
Bu içerik www.matematikkolay.net tarafından özel olarak hazırlanmıştır. Kısmen dahi olsa başka platformlarda izinsiz bir şekilde yayınlanamaz, basılamaz. (Sadece öğretmenlerimiz, ders ortamında kullanmak üzere kullanabilirler.) Sayma www.matematikkolay.net 1) Ahmet gittiği lokantada önüne gelen menüdeki 3 çeşit etli, 4 çeşit tavuklu ve 5 çeşit sebzeli yemekten bir tanesini kaç farklı şekilde seçebilir ? A) 3 B) 7 C) 12 D) 20 E) 60 ÇÖZÜM: Ahmet tek bir seçim yapacağı için tüm seçenekleri toplarız. 3 4 5 12 farklı şekilde seçebilir. Cevap : C 2) Serap arkadaşlarıyla buluşmaya gitmek için dolabın￾daki 6 bluz, 5 pantolon, 3 çanta ve 4 çift ayakkabı arasından birer seçim yaparak kombin oluşturmak istiyor. Serap buluşma için kaç farklı şekilde giyine￾bilir? A) 18 B) 60 C) 120 D) 360 E) 720 ÇÖZÜM: Serap her kıyafet türünden birer tane seçeceği için tüm seçenekleri çarpmalıyız. 6 5 3 4 360 bulunur. Cevap : D 3) Tatlılar İçecekler Sütlaç Çay Puding k Kahve Profiterol Soda Baklava Kola Künefe L Aslı m a g a itt o i i n t ği afede bir çeşit tatlı ve bir çeşit içecek sipariş vermek istiyor. Baklava ya da künefe yediğin￾de kahve içmediğine; Ve çayı sadece şerbetli tatlı- larla tükettiğine göre kaç farklı seçim yapabilir? A) 25 (Şerbetli Tatlılar: Baklava ile Künefe) B) 20 C) 15 D) 12 E) 10 ÇÖZÜM: Koşullara dikkat edelim. Çay içerse baklava ya da künefe yiyebilir. 2 durum. Kahve içerse sütlaç, puding veya profiterol yiyebilir. 3 durum. Diğer 3 içecek için tatlı sınırlaması yok. 3 5 15 durum. Topl am 2 3 15 20 şekilde sipariş verebilir. Cevap : B 4) Hüseyin bir bilgisayar uygulaması için şifre oluştur￾mak istiyor. Şifre 4 harf ve 2 rakamdan oluşm i alı Şifre rakamla başlayıp, rakamla bitmeli H arflerden biri büyük y za ılmalı Rakamlardan b 4 4 4 ri çift biri tek olmalı Hüseyin, şifredeki harfleri adını oluşturan harflerden seçmiştir. Kaç farklı şifre oluşturabilir ? A) 6! B) 7! C) 10 7 D) 25 7 E) 200 7 ÇÖZÜM: Rakam:R, Harf : H ile gösterilmek üzere; RHHHHR şeklinde şifreler oluşturulacak. H,Ü,S,E,Y,İ,N 7 harf 0,2,4,6,8 5 çift rakam 1,3,5,7,9 5 tek rakam var. Şifre, çift rakamla veya tek rakamla başlayabilir. Rakamlar 4 harften R R Harfler Çift Tek 1’i büyük veya Tek Çift 2 durum 4 harften 1 tanesi büyük olacak 4 durum. 2 4 5 7 7 7 7 5 4 4 8 25 7 200 7 bulunur. Cevap : E 5) Sayma www.matematikkolay.net A’dan B’ye 4 yol, B’den C’ye 3 yol ve A’dan C’ye direkt 2 yol vardır. Gidilen yolları tekrar kullanma￾mak şartıyla A’dan C’ye kaç farklı şekilde gidip, dönülebilir? A) 122 B) 120 C) 108 D) 98 E) 96 ÇÖZÜM: Dönüş A’dan C’ye B’ye uğrayarak giderse; 4 3 12 yoldan gider. Dönerken B’ye uğrarsa aynı yolları kullanmadan 2 3 6 yoldan döner. Dönerken direkt dönerse 2 yoldan döner. 12 (6 2) 96 yol. A’dan C’ye di Dönüş rekt 2 yoldan gider. Dönerken B’ye uğrarsa 3 4 12 yoldan döner. Dönerken direkt dönerse kulandığı yol dışında kalan 1 yolla dönebilir. 2 (12 1) 26 yol 96 26 122 yolla gidip dönebilir. Cevap : A 6) A’dan B’ye 3 farklı yol, B’den C’ye 2 farklı yol, A’dan C’ye direkt 3 farklı yol vardır. Gidilen yol aynen kullanılmamak koşuluyla kaç farklı yoldan gidilip dönülebilir? A) 96 B) 90 C) 72 D) 60 E) 54 ÇÖZÜM: Bu soruda yol kelimesine dikkat edelim. Burdaki kasıt güzergahın aynen kullanılmaması. A’dan C’ye B’ye uğrayarak 3 2 6 yoldan gider. Yine B’ye uğrayarak dönerse gidilen 6 yoldan birini kullanamaz 5 yolla döner. Direkt dönerse 3 yolla döner. 6 5 3 48 yol A’dan C’ye direkt giderse 3 yolla gider. Dönerken B’ye uğrasa 2 3 6 yolla döner. Direkt dönerse giderken kullandığı yollar dışında kalan 2 yoldan biriyle 2.Mar dönebilir. 3 6 2 24 yol 48 24 72 yolla gidip dönebilir. A’dan B’ye gitmek için 9 farklı yol var. (6 3 9) Dönerken 8 yol kullanabilir. 9.8 72 yolla gidip dönebilir. Cevap : C II.Yol : 7) A {0,1,2,3,4,8,9} kümesinin elemanları kullanılarak 3 basamaklı rakamları farklı kaç farklı çift sayı yazılabilir? A) 120 B) 100 C) 90 D) 80 E) 75 ÇÖZÜM: Sayma www.matematikkolay.net Diğer 6 rakamdan biri gele A {0,1,2,3,4,8,9} Rakamları farklı dediği için ve kümede 0 da olduğu için 0’ın durumunu ayrı inceliyeceğiz. Önce birler basamağını yerleştirerek başlıyacağız. 6 0 olursa 2 veya 4 0 dışında olursa Kalan kalan 5 0 la beraber bilir. 5 rakamdan rakamdan kalan 5 rakamdan biri geleblir. biri gelebilir. biri gelebilir. 5 1 5 5 2 30 50 80 bulunur. Cevap : D 8) A {0,1,2,3,4,5} kümesinin elemanları kullanılarak yazılabilecek 4 basamaklı sayıların kaç tanesinin en az 2 basamağı aynıdır? A) 1080 B) 960 C) 900 D) 780 E) 720 ÇÖZÜM: 0 dışındaki rakamlar tekrar edebilir tüm rakamlar 0 dışında rakamlar tekrarsız tüm rakamlar A {0,1,2,3,4,5} 4 basamaklı tüm sayılar 5 6 6 6 1080 Rakamları farklı sayılar 5 5 4 3 olduğu için azalarak ilerliyoruz.0’ı burda kullanabiliyoruz. 300 Tüm durumdan rakamları farklı olanları çıkartırırsak en az 2 rakamı aynı olanlar kalır. 1080 300 780 bulunur. Cevap : D 9) A {0,1,2,3,4,5,8} kümesinin elemanlarıyla 300’den büyük 3 basamaklı kaç farklı doğal sayı yazılabilir? A) 200 B) 196 C) 195 D) 168 E) 120 ÇÖZÜM: 3,4,5,8 rakamlar tekrar edebilir A {0,1,2,3,4,5,8} 4 7 7 196 Bu 196 sayı arasında 300 de var. 300’den büyüklerin sayısı 196 1 195 bulunur. Cevap : C 10) A {0,1,2,3,4,5,6} kümesinin elemanları ile rakamları farklı 200 den küçük kaç tek sayı yazılır? A) 33 B) 28 C) 23 D) 15 E) 10 ÇÖZÜM: Sadece 1 başa gel Burada dikkat edilmesi gereken şey basamak sayısı ile ilgili bir şey söylenmemiş. 200’den küçük bir sayı 3 basamaklı, 2 basamaklı ve 1 basamaklı olabilir. A {0,1,2,3,4,5,6} 3 basamaklı 1 ebilir. 3 ve 5 Geriye ten biri kalan gelebilir 5 rakamdan biri gelebilir. 1,3 ve 5 ten 0 ve birler biri geleiblir. basamağındaki sayı dışında kalan 5 sayıdan biri gelebiir. 5 2 10 2 basamaklı 5 3 15 1 basama klı 1,3,5 3 tane 10 15 3 28 bulunur. Cevap : B

Sayma” üzerine 2 yorum

Yorum yapın