2.Dereceden Denklemler

Bu bölümde 2.Dereceden Denklemler ile ilgili 30 adet soru bulunmaktadır. Sorularınızı çözdükten sonra düşündüğünüz şıkka tıklayarak doğru yapıp yapmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Eğer soruları çözmekte zorlanırsanız; kolay anlaşılır detaylı çözümlere “Çözüm için Tıklayınız” seçeneği ile ulaşabilirsiniz. İyi Çalışmalar…

1.SORU

Çözüm için Tıklayınız.


2.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

3.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

4.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

5.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

6.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

7.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

8.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

9.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

10.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

Eğer sorular ya da çözümler konusunda bir problem görür veyahut da bir tavsiye de bulunmak isterseniz; sayfanın en altında yer alan “Yorum Yap” seçeneği ile bunları anlık olarak iletebilirsiniz.
Bu içerik www.matematikkolay.net tarafından özel olarak hazırlanmıştır. Kısmen dahi olsa başka platformlarda izinsiz bir şekilde yayınlanamaz, basılamaz. (Sadece öğretmenlerimiz, ders ortamında kullanmak üzere kullanabilirler.)
2.DERECEDEN DENKLEMLER ÇÖZÜMLÜ SORULAR www.matematikkolay.net 1) 3 b 2 (a 3)x x 3x 4 0 denklemi x’e bağlı ikinci dereceden bir denklem olduğuna göre a.b çarpımı kaçtır? A) 12 B) 6 C) 4 D) 8 E) 16 ÇÖZÜM: 2 olmalı 2 0 olmalı 3 b 2 2.dereceden denklemlerde x li ifade bulunmalı, 2’nin üstünde ise, bir kuvvet bulunmamalıdır. Buna göre, (a 3)x x 3x 4 0 a 3 ve b 4 tür. a.b 3.4 12 buluruz. Cevap: A 2) 2 2 2 I. 3x 9 0 II. 4x 0 III. 5x 5 0 denklemlerinin gerçek sayılardaki çözüm kümeleri hangi şıkta doğru gösterilmiştir? I.denklem II.denklem III.denklem A) { 3, 3} {0} 1 B) { 3} 1 C) { 3, 3} {0} D) { 3} {0} E) { 3, 3} {0} ÇÖZÜM: 2 2 2 2 2 2 3x 9 x 3 x 3 x 3 veya 3 tür. 4x 0 x 0 x 0 x 0 dır. 5x 5 x 1 Gerçek bir sayının karesi negatif olamaz. Çözüm kümesi boş kümedir. Cevap : E 3) 2 2x x 6 0 denkleminin çözüm kümesi aşağıdakilerden hangisidir? 3 3 A) 2, 3 B) , 1 C) 2, 2 2 5 D) 0, 3 E) 1, 2 ÇÖZÜM: 2 2x 3 x 2 3 x 2 x 2 İfadeyi çarpanlarına ayırabiliriz. Her bir çarpanı 0 yapan değer, bu denklemin bir köküdür. 2x x 6 0 (2x 3)(x 2) 0 3 Ç.K 2, dir. Cevap: C 2 4) 2 3x 7x 4 0 denkleminin çözüm kümesi aşağıdakilerden hangisi – dir? 3 4 3 A) 1, B) , 1 C) 0, 5 5 2 4 5 D) 1, E) 3, 3 4 ÇÖZÜM: 2 3x 4 x 1 4 x 1 x 3 İfadeyi çarpanlarına ayırabiliriz. 3x 7x 4 0 (3x 4)(x 1) 0 4 Ç.K 1, tür. Cevap: D 3 www.matematikkolay.net 5) 2 x 8x 6 0 denkleminin çözüm kümesi aşağıdakilerden hangisi – dir? A) 4 10, 4 10 B) 2 5, 4 C) 2 5, 2 10 D) 4 5, 2 10 E) 4 5, 4 5 ÇÖZÜM: 2 2 2 Çarpanlarına ayırması zor bir denklem verilmiş. Tam kare ifadeye tamamlayıp, soruyu çözebiliriz. x 8x in yanında 16 olursa tam kare bir ifade olur. O halde, x 8x 6 0 ifadesine 10 ekleyip çıkaralım. x 2 (x 4) 2 2 8x 16 10 0 (x 4) 10 0 (x 4) 10 x 4 10 x 4 10 x 4 10 veya x 4 10 x 4 10 Ç.K 4 10, 4 10 dur. 6) 2 ax 13x a 1 0 denkleminin köklerinden biri 4 olduğuna göre, diğer kökü kaçtır? 1 1 1 1 1 A) B) C) D) E) 2 3 4 5 6 ÇÖZÜM: 2 2 x 4 3x 1 x 4 1 x 3 x 4 yazarak a’yı bulabiliriz. a.4 13.4 a 1 0 16a 52 a 1 0 17a 51 a 3 tür. O halde bu denklem, 3x 13x 4 0 dır. (x 4)(3x 1) 0 1 Diğer kökü tür. 3 Cevap: B 7) 2 1 2 1 2 1 2x 8x 3 0 denkleminin kökleri x ve x dir. x x ve sembolü de denklemin diskriminantı olmak üzere, .x çarpımı kaçtır? A) 80 20 10 B) 60 30 10 C) 60 40 5 D) 75 5 5  E) 40 10 5 ÇÖZÜM: 2 2 1 2 2 1 1 ax bx c denkleminde b 4ac dir. b b Kökler x , x dır. 2a 2a Bu denklemde ( 8) 4.2.3 64 24 40 tır. ( 8) 40 8 2 10 x tür. 2.2 4 8 2 10 .x 4 40 10 80 20 10 dur. Cevap: A 8) 2 1 2 1 2 2 1 x 6x 1 0 denkleminin kökleri x ve x dir. x x olmak üzere x x farkı kaçtır? A) 3 2 B) 2 5 C) 4 2 D) 5 3 E) 6 5  ÇÖZÜM: www.matematikkolay.net 2 1 2 2 1 6 4.1.1 36 4 32 dir. 6 32 6 4 2 x 3 2 2 dir. 2 2 6 32 6 4 2 x 3 2 2 dir. 2 2 x x 3 2 2 3 2 2 3 2 2 3 2 2 2 2 4 2 dir. Cevap: C (Tam kareye tamamlayarak) x 6x 9 8 0 (x 3) 8 x 3 2 2 x 2 2 3 veya x 2 2 3 tür. Aradaki fark 4 2 dir. II.Yol : Cevap: C 9) 2 (m 2)x 12x 4 0 denkleminin iki farklı gerçek kökü olduğuna göre, m’nin en büyük tam sayı değeri kaçtır? A) 8 B) 9 C) 10 D) 11 E) 12 ÇÖZÜM: 2 0 olmalıdır. b 4ac 0 144 4.(m 2).4 0 144 16(m 2) 0 144 16(m 2) 9 m 2 11 m m’nin en büyük tam sayı değeri 10 dur. Cevap: C        10) 2 3x (m 1)x 2 0 denkleminin eşit iki kökü olduğuna göre, m nin alabileceği değerlerin çarpımı kaçtır? A) 23 B) 15 C) 8 D) 12 E) 18 ÇÖZÜM: 2 2 2 Eşit iki kök, çift katlı kök, çakışık iki kök, tam kare ifade, çözüm kümesi tek elemanlı hepsi aynı ifadedir ve 0 olmalıdır. (m 1) 4.3.2 0 (m 1) 24 m 1 2 6 m 1 2 6 veya m 1 2 6 dır. İkisinin çarpımı (1 2 6)(1 2 6) 1 24 23 tür. Cevap: A

2.Dereceden Denklemler” üzerine 7 yorum

  1. Siteniz çok güzel ve yararlı yukarda her paylaştığınızın altına ”daha kaliteli sorular paylaşabilirsiniz” yazan arkadaşla muhattap bile olmayın. Çok meraklıysa tonlarca site var oraya gitsin. Elinize emeğinize sağlık =)

  2. 2t. soru hatali iki kare farkini 24 diye vermissini ama 15 olarak açmişsiniz

    onun disinda sorulariniz guzel kaliteli ama biraz daha zor sorsaniz sevinirim

Yorum yapın