YKS (TYT-AYT) Matematik Nasıl Çalışılır?

Bu yazımızda üniversiteye geçiş sınavı olan TYT-AYT sınavlarında oldukça fazla sayıda soru sorulan matematik dersine yönelik çalışma taktikleri paylaşacağız.

 

 

Üniversite sınavının ilk basamağı olan TYT oturumunda; 40 adet matematik sorusu sorulmaktadır. Bu da TYT’den alacağınız puanın %33’ünü etkilediğini anlamına geliyor. Daha sonra yapılan AYT sınavında da aynı şekilde 40 matematik sorusu sorulmaktadır. Eğer sınava sayısal veya eşit ağırlık alanlarından hazırlanıyorsanız AYT sınavında sorulan matematik soruları AYT puanınızın %30’unu etkiliyor. Matematik dersinin hem TYT hem de AYT puanlarının hesaplanmasında büyük etkiye sahip olması bu dersi çalışmak zorunda olduğunuz anlamına geliyor.

Genel anlamda matematik netleri düşük olanların bu derse karşı önyargısı olduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü matematik dersi de tıpkı Türkçe veya tarih dersi gibi temel konularını iyi anladığınızda yapabileceğiz, başarılı olabileceğiniz bir ders. Türkiye genelinde asıl problem temelin iyi oturtulmaması. Bu durumu bir bina üzerinden örnek vererek açıklayalım: Yeni yapılacak olan bir binanın temelinin sağlam yapılmadığını, kolonlarının yeterince beslenmediğini düşünün. Sizce bu temelin üzerine 10 katlı bir daire yapılabilir mi? Hadi yapıldı diyelim, bu binanın sağlamlığı ne kadar olur? Depremlere ne kadar dayanabilir? Aslında matematik dersinde de aynı durum söz konusu.

Diğer yandan sayısal alandan tercih yapma gibi bir fikriniz varsa, Fen Bilimleri testi dediğimiz Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinde de başarılı olabilmek için sayısal mantık yürütmeniz yani temel matematik bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Bu da sizi yine konunun başına; yani matematik temelinizin sağlam olması gerektiği gerçeğine geri döndürüyor.

O halde şu konuda anlaşalım; matematik dersinde başarılı olmak istiyorsanız işe sağlam bir biçimde temel atmakla başlamalısınız. Peki sağlam temel atmaktan kastımız ne? Hemen açıklayalım;

Matematik Temeli Nasıl Atılır?

Matematik dersinde sağlam bir temele sahip olmak istiyorsanız öncelikle sayılarla aranızın iyi olması lazım. Bunun için de aslında ilkokulda öğrenmiş olmanız gereken çarpım tablosu ve dört işlem (toplama, çıkarma, çarpma ve bölme) konularında hiçbir eksiğinizin olmaması gerekiyor. Bu noktada sadece bilmek yeterli gelmiyor maalesef. Zihninizde bazı işlemleri yaparak soruları çözme hızınızı düşürmeniz gerekiyor. Zira sınavda zaman ile yarışıyor olacaksınız. Bu konudaki eksiklerini giderdikten sonra yavaş yavaş seviyenizi yükseltmeli ve TYT Matematik Konuları içerisinden temel kavramlar ile işe başlamalısınız.

Temel kavramlar konusu, içerisinde birçok alt başlık barından, üzerinde titizlikle durmanız ve bol soru çözmeniz gereken bir konudur. Çünkü TYT matematik konuları arasında belli bir bağlantı vardır. Bunu bir zincire benzetebiliriz. Zincirin bir halkası zayıf olursa ortada bir bütünlükten söz edilemez.

Kaynak Seçimi Nasıl Olmalı

Matematik dersinde en önemli konulardan biri de kaynak seçimidir. Çünkü seviyenizin çok üstünde bir kaynak seçerseniz, bu dersten sıkılıp yarıda bırakma ihtimaliniz çok yüksek. Bu nedenle kendi seviyenizin farkında olmalı ve ona göre kaynak almalısınız. Örneğin; henüz başlangıç seviyesindeyseniz kolay bir soru bankası ile başlayabilir, daha sonra orta seviyeye geçebilirsiniz. Peki hangi kitabın hangi seviyede olduğu nasıl öğrenebilirsiniz? YKS (TYT-AYT) Matematik Kaynak Önerileri adlı yazımızdan hangi seviyede hangi kaynakların yer aldığını öğrenebilir, seçiminizi buna göre yapabilirsiniz.

Çıkmış Soruları Çözmeden Sınava Girmeyin

Herhangi bir sınavı çalışırken süreç başından itibaren yapılacak ilk şey çıkmış soruları incelemektir. Bu kural bütün sınavlar için geçerlidir. Çünkü çıkmış sorular, size sınavın içeriği ve karşılaşacağınız sorular hakkında fikir verir. Bu nedenle TYT-AYT sınavlarına girmeden önce mutlaka çıkmış matematik sorularını çözmeli, şayet çözemediğiniz sorular varsa çözümlerini incelemelisiniz.