Kesir Problemleri

Bu bölümde Kesir Problemleri ile ilgili 10 adet soru bulunmaktadır. Sorularınızı çözdükten sonra düşündüğünüz şıkka tıklayarak doğru yapıp yapmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Eğer soruları çözmekte zorlanırsanız; kolay anlaşılır detaylı çözümlere “Çözüm için Tıklayınız” seçeneği ile ulaşabilirsiniz. İyi Çalışmalar… 

1.SORU

Çözüm için Tıklayınız.


2.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

3.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

4.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

5.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

6.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

7.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

8.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

9.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

10.SORU

Çözüm için Tıklayınız.

Eğer sorular ya da çözümler konusunda bir problem görür veyahut da bir tavsiye de bulunmak isterseniz; sayfanın en altında yer alan “Yorum Yap” seçeneği ile bunları anlık olarak iletebilirsiniz.

Bu içerik www.matematikkolay.net tarafından özel olarak hazırlanmıştır. Kısmen dahi olsa başka platformlarda izinsiz bir şekilde yayınlanamaz, basılamaz. (Sadece öğretmenlerimiz, ders ortamında kullanmak üzere kullanabilirler.)

KESİR PROBLEMLERİ ÇÖZÜMLÜ SORULARI www.matematikkolay.net 1) 3 3 Bir sayının ü ile inin toplamı 54 olduğuna göre, 4 5 bu sayı kaçtır? A) 40 B) 45 C) 48 D) 54 E) 60 ÇÖZÜM: -5 Soruyu denklem kurarak çözelim, Aradığımız sayıya x diyelim; 3 3x Bu sayının ü tür. 4 4 3 3x Bu sayının i tir. 5 5 İki terimin toplamı 54 imiş. O halde denklemi kuralım; 3x 3x 3x 3x 54 4 5 4 5 -4 54 15x 12x 54 20 27x 54 (27 ile 54 ü sadeleştirelim) 20 x 2 x 40 bulunur. 20 Doğru Cevap : A şıkkı 2) Bir sayının 10 fazlasının yarısı, aynı sayının 3’te 1’inin 6 fazlasına eşit olduğuna göre, bu sayı kaçtır? A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) 9 ÇÖZÜM: ( Soruyu denklem kurarak çözelim, Aradığımız sayıya x diyelim; x 10 Bu sayının 10 fazlasının yarısı dir. 2 x Bu sayının 3′ te 1’inin 6 fazlası 6 tir. 3 Bu iki terimi birbirine eşitleyelim, x 10 x x 10 6 2 3 2 3) (2) (6) x 6 3 1 3x 30 2x 36 6 6 6 3x 30 2x 36 3x 2x 36 30 x 6 olara k bulunur. Doğru Cevap : B şıkkı 3) Ahmet’in içinde bulunduğu 6 kişilik bir grup, bir restaurantta yemek yiyecekler ve yemeğin ücreti eşit şekilde paylaşacaklardır. Ancak Ahmet’in cebinde yemeğin parasının 8’de 1’i kadar para vardır. Ahmet, kendi payına düşen ücreti karşılayabilmek için arkadaşından 5 lira borç aldıysa yemeğin toplam ücreti ne kadardır? A) 84 B) 90 C) 108 D) 112 E) 120 ÇÖZÜM: www.matematikkolay.net (4) (3) Yemeğin parasına x dersek, x Kişi başına düşen yemek parası: 6 x Ahmet’in parası: 8 Aradaki fark 5 lira x x x x 5 5 6 8 6 8 4x 3x 5 24 x 5 24 x 120 buluruz. Doğru Cevap : E şıkkı 4) 3 1 Ali’nin parasının i , Mehmet’in parasının ine 5 8 eşittir. Mehmet, Ali’ ye 38 lira verirse paraları bir – birine eşit oluyor. Buna göre Ali’nin başlangıçtaki parası kaç liradır? A) 18 B) 20 C) 22 D) 24 E) 25 ÇÖZÜM: Ali’nin parasına x, Mehmet’in parasına y dersek; 3x y dir. İçler dışlar çarpımı yaparsak, 5 8 24x 24x 5y 5y 24x y dir. 5 Mehmet, Ali’ye 38 lira verirse paralar eşit oluyor. Buna göre; y 38 x (1) (5) 24x 38 ( y idi ) 5 24x 38 x 38 5 24x x 76 5 24x x 76 5 1 24x 5x 76 5 19x 380 x 20 olarak bulunur. Bu da Ali’nin parasıdır. Doğru Cevap : B şıkkı 5) Bir kesrin payı, paydasının 3 katından 1 fazladır. Bu kesrin payından 1 çıkartılır, paydaya 5 ekle- 3 nirse kesrin değeri ye denk oluyor. Buna göre, 2 bu kesrin payı kaçtır? A) 10 B) 12 C) 14 D) 16 E) 18 www.matematikkolay.net ÇÖZÜM: Kesrin paydasına x dersek, payı 3x 1 olur. 3x 1 Kesrimiz : dir. Payından 1 çıkartılıp, payına x 3x 1 1 3x 5 eklenirse olur. x 5 x 5 3 Bu yeni kesir ye denk olduğuna göre; 2 3x 3 dir. İçler dışlar çarp x 5 2 ımı yaparsak, 6x 3x 15 6x 3x 15 3x 15 x 5 olarak buluruz. Kesrin payı 3x 1 3.5 1 16 buluruz. Doğru Cevap : D şıkkı 6) 2 Özlem, bir pas tanın ilk önce ini, daha sonra da 5 3 kalan pas tanın ünü yemiştir. Bu pastadan geri – 4 ye 150 gram kaldığına göre pas tanın tamamı kaç gramdır? A) 600 B) 700 C) 800 D) 900 E) 1000 ÇÖZÜM: Pas tanın tamamına x demek yerine pastayı pay – daların ortak katı cinsinden ifade edersek kesirli ifadelerle uğraşmadan soruyu daha kolay çözeriz. Paydalar 5 ve 4 pastaya 20x diyelim, 2 ini yenince 5 2 20x. 8x yenir. Kalan 12x 5 3 3 Kalanın ü yenince 12x. 9x yenir. Geriye 3x 4 4 kalır. Bu da 150 grama eşittir. 3x 150 x 50 Pas tanın tamamı 20x 20.50 1000 gramdır. Doğru Cevap : E şıkkı 7) Berk’e babasından yüklü miktarda bir para miras 1 kalmıştır. Bu paranın ü ile lüks bir araba alan 4 1 Berk, sonra kalan paranın ü ile bir villa satın al- 3 2 mıştır. Daha sonra da kalan parasının ini 5 bir derneğe bağışlamıştır. Berk’in mirastan elinde kalan parası 1,8 milyon lira olduğuna göre Berk’in aldığı araba kaç milyon liradır? A) 1 B) 1,5 C) 1,6 D) 1,8 E) 2 ÇÖZÜM: Kesirlerdeki paydalar 3,4 ve 5 şeklinde olduğu için miras kalan paraya 60x diyelim. 1 Araba satın alınca 60x. 15x gider. Kalan 45x 4 1 Villa satın alınca 45x. 15x gider. Kalan 30x 3 Derneğe yapılan b 2 ağış 30x. 12x tir. Kalan 18x 5 Kalan para 1,8 milyon lira olduğuna göre; 18x 1,8 milyon x 0,1 milyon Arabanın fiyatı 15x 15.0,1 1,5 milyon lira Doğru Cevap : B şıkkı 8) Su dolu bir deponun ağırlığı 100 kg dır. İçindeki 1 suyun i kullanılınca deponun ağırlığı 84 kg olu- 5 yor. Buna göre boş deponun ağırlığı kaç kg dır? A) 15 B) 20 C) 25 D) 30 E) 35 www.matematikkolay.net ÇÖZÜM: Boş deponun ağırlığı x kg; İçindeki tam dolu suyun ağırlığına y kg diyelim; Buna göre; Depo tam doluyken: x y 100 1 4 İçindeki suyun i kullanılınca suyun i kala- 5 5 caktır. Buna göre ağırlık : x 4y 84 5 Bu iki denklemi çözelim; 4 / x y 100 4y 5 / x 84 5 4x 4y 400 5x 4y 420 x 20 x 20 bulunur. Doğru Cevap : B şıkkı 9) 1 Bir şeridin ü kesildiğinde orta noktası 20 cm 3 kayıyor. Buna göre, bu şeridin başlangıçtaki boyu kaç cm dir? A) 120 B) 130 C) 140 D) 150 E) 160 ÇÖZÜM: 1 Başlangıçta şeridin orta noktası, şeridin sine 2 denk gelen yerdeydi. 1 ‘si kesilince, kalan kısmın orta noktası 2 2 1 1 ‘üne denk gelen yer olacaktır. 3 2 3 Bu noktalar arası mesafe 20 cm 1 1 x. 2 3 (3) (2) 1 1 20 x. 20 2 3 3 2 x x. 20 20 x 120 cm dir. 6 6 6 Doğru Cevap : A şıkkı II.Yol: Ne kadar kesiliyorsa, yarısı kadar orta nokta kayar. O halde 20.2 40 cm kesilmiştir. Bu da çubuğun 1 ‘ü ise çubuğun tamamı 120 cm dir. 3 10) Fuat, yeni aldığı bir kitabın ilk gün 160 sayfasını okuyor. Daha sonra hergün, bir önceki gün okuduğunun yarısı kadar sayfa okuyor. Fuat, kitabı 5 günde bitirdiğine göre kitap kaç sayfadır? A) 240 B) 280 C) 310 D) 360 E) 400 ÇÖZÜM: 1.gün okunan sayfa 160 1 2.gün okunan sayfa 160 80 2 1 3.gün okunan sayfa 80 40 2 1 4.gün okunan sayfa 40 20 2 1 5.gün okunan sayfa 20 10 2 Toplam okunan sayfa 160 80 40 20 10 310 dur Doğru Cevap : C şıkkı Cevap Anahtarı www.matematikkolay.net 1 A 6 E 2 B 7 B 3 E 8 B 4 B 9 A 5 D 10 C

Kesir Problemleri” üzerine 32 yorum

    • Haklısınız. Orada yazım hatası olmuş. Uyarınız için teşekkürler. Birazdan düzeltilecek.

    • Mükemmel sorular ve kolay sorular var tesekurler performans ödevi icin sizin sitenizden faydalanıyorum

  1. 1-SINIFLARI BELİRTİN
    2-6.SINIFLAR E ŞIKKINI KULLANMAZ
    3-6. SINIFLAR DENKLEM BİLMEZ(2019-2020 YILLARI İÇİN)
    4-AMA SORULAR GÜZEL

    • Burdaki sorular, Lise için hazırlanmıştır. TYT’de yardımcı olması adına konuyu öğretecek tarzda kolay sorular hazırlanmıştır. Özellikle denklem kurma becerisini geliştirmek hedeflenmiştir.
      Bu sitenin genel amacı zaten lise konularına yönelik ve dolayısıyla TYT-AYT sınavına hazırlık.
      Sadece, talep çok fazla geldiği için LGS ve buna yönelik örnek soruların çözümleri vardır. Onun dışında henüz Ortaokul içeriği bu sitede mevcut değildir.

  2. Soruların diğer türlü çözümlerini de ekleyebilir misiniz? (Hani paydaların ekokunu alma yöntemi vardı ondan bahsediyordum.)

Yorum yapın