Karışım Problemleri Çözümlü Soruları (Latex Formatı) | Matematik

Karışım Problemleri (Latex Formatı)

Bu bölümde Karışım Problemleri ile ilgili 14 adet soru bulunmaktadır. Sorularınızı çözdükten sonra “Doğru Cevap” seçeneğine tıklayarak doğru şıkkı görebilirsiniz. Eğer soruları çözmekte zorlanırsanız; kolay anlaşılır detaylı çözümlere “Çözüm için Tıklayınız” seçeneği ile ulaşabilirsiniz. Sorular Latex formatında hazırlanarak görünüm iyileştirilmiştir. İyi Çalışmalar…


SORULAR


SORU 1

Tuz oranı %25 olan 200 litrelik tuz-su karışımındaki su miktarı kaç litredir?

A) 40 B) 120 C) 150 D) 160 E) 175

 

Doğru Cevap Çözüm için Tıklayınız


SORU 2

30 gram tuz ile 120 gram su karıştırıldığında oluşan karışımın tuz oranı yüzde kaç olur?

A) 15 B) 20 C) 25 D) 30 E) 40

Doğru Cevap Çözüm için Tıklayınız


SORU 3

Şeker oranı %30 olan 40 kg şekerli su ile şeker oranı %60 olan 80 kg şekerli su karıştırılırsa yeni karışımın şeker oranı yüzde kaç olur?

A) 32 B) 35 C) 40 D) 45 E) 50

Doğru Cevap Çözüm için Tıklayınız


SORU 4

%45 lik 180 gr tuzlu su ile %15 lik 320 gr tuzlu su karıştırılırsa yeni karışımın tuz yüzdesi kaç olur?

A) 25,8 B) 26,2 C) 26,8 D) 27,1 E) 28,3

Doğru Cevap Çözüm için Tıklayınız


SORU 5

Alkol oranı %40 olan 300 gr alkol-su karışımına alkol oranı %20 olan alkol-su karışımından kaç gram konmalı ki, yeni karışımın alkol oranı %36 olsun?

A) 60 B) 75 C) 90 D) 100 E) 120

Doğru Cevap Çözüm için Tıklayınız

Eğer sorular ya da çözümler konusunda bir problem görür veyahut da bir tavsiye de bulunmak isterseniz; sayfanın en altında yer alan “Yorum Yap” seçeneği ile bunları anlık olarak iletebilirsiniz.


SORU 6

%60 lık 250 gram şekerli su karışımına 100 gram su, 50 gram daha şeker ilave edersek yeni karışımın şeker yüzdesi kaç olur?

A) 30 B) 35 C) 40 D) 45 E) 50

Doğru Cevap Çözüm için Tıklayınız


SORU 7

%20 lik 300 gram şekerli su karışımı ısıtılarak bir miktar su buharlaştırılmıştır. Sonra bu karışıma 60 gr şeker ilave edilmiştir. Son durumda karışımın şeker yüzdesi %60’a ulaştığına göre ilk karışımdan kaç gr su buharlaştırılmıştır?

A) 150 B) 160 C) 180 D) 200 E) 220

Doğru Cevap Çözüm için Tıklayınız


SORU 8

% 60 lık 200 gram tuzlu su karışımından bir miktar dökülerek, dökülen miktar kadar % 20 lik tuzlu su karışımı eklenmiştir. Son durumda karışımın tuz yüzdesi %30 olduğuna göre dökülen miktar kaç gramdır?

A) 40 B) 50 C) 80 D) 120 E) 150

Doğru Cevap Çözüm için Tıklayınız


SORU 9

x litrelik şekerli su karışımındaki şeker oranı %y dir. Bu karışımın \displaystyle \frac{1}{4} ü alınıp yerine %20 u şeker olan başka bir karışım ilave edilince, yeni karışımın şeker oranı %50 oluyor. Buna göre y kaçtır?

A) 60 B) 50 C) 40 D) 30 E) 20

Doğru Cevap Çözüm için Tıklayınız


SORU 10

A kabında %30’luk 200 litre alkol su karışımı, B kabında ise %60 lık 100 litre alkol su karışımıvardır. A kabındaki karışımın yarısı B kabına boşaltılıyor. Daha sonra B kabındaki karışımın yarısı A kabına boşaltılıyor. Son durumda A kabındaki karışımın alkol yüzdesi kaç olur?

A) 32,5 B) 35 C) 37,5 D) 42,5 E) 45

Doğru Cevap Çözüm için Tıklayınız


SORU 11

Saf altın 24 ayardır. 15 gr 14 ayarlık altınla bir miktar 22 ayar altın eritilerek karıştırılıyor. Yeni oluşan altın 16 ayar olduğuna göre kaç gr 22 ayar altın eritilmiştir?

A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6

Doğru Cevap Çözüm için Tıklayınız


SORU 12

%60 lık x litre şekerli su ile %80 lik y litre şekerli su karıştırılıyor. x’in y den küçük olduğu bilindiğine göre bu iki karışım karıştırıldığında oluşan yeni karışımın şeker yüzdesi aşağıdakilerden hangisi olamaz?

A) 68 B) 72 C) 74 D) 76 E) 78

Doğru Cevap Çözüm için Tıklayınız


SORU 13

Kilogram fiyatı 40 lira olan ceviz ile kg fiyatı 50 lira olan ceviz karıştırılıyor. Bu karışım için 40 liralık cevizden 20 kg, 50 liralık cevizden 5 kg kullanıldığına
göre bu ceviz karışımının kg fiyatı kaç liradır?

A) 41 B) 42 C) 43 D) 44 E) 45

Doğru Cevap Çözüm için Tıklayınız


SORU 14

%50 lik x gram tuzlu su karışımından y gram su buharlaştırılıyor. Buna göre, karışımın yüzde kaçı su olur?

\displaystyle {A)\text{ }\frac{{100(x-2y)}}{{x-y}}}
\displaystyle {B)\text{ }\frac{{50(x-2y)}}{{x+y}}}
\displaystyle {C)\text{ }\frac{{50(x+2y)}}{{x-y}}}
\displaystyle {D)\text{ }\frac{{50(x-y)}}{{2x-y}}}
\displaystyle \text{E) }\frac{{50(x-2y)}}{{x-y}}

Doğru Cevap Çözüm için Tıklayınız

Eğer çözümler konusunda anlaşılmayan bir yer görür veyahut da bir tavsiye de bulunmak isterseniz; sayfanın en altında yer alan “Yorum Yap” seçeneği ile bunları anlık olarak iletebilirsiniz.


SORU ÇÖZÜMLERİ


ÇÖZÜM 14

%50 lik x gram tuzlu suyun \displaystyle \frac{x}{2} gramı tuz, \displaystyle \frac{x}{2} gramı sudur. y gram su buharlaşınca kalan su miktarı: \displaystyle \frac{x}{2}-y olur.
Yeni Karışımın su oranına % a dersek;
\displaystyle \frac{x}{2}-y=(x-y)\cdot \frac{a}{{100}}
\displaystyle \frac{x}{2}-\underset{{(2)}}{\mathop{{\frac{y}{1}}}}\,=(x-y)\cdot \frac{a}{{100}}
\displaystyle \frac{{x-2y}}{2}=(x-y)\cdot \frac{a}{{100}}
\displaystyle x-2y=(x-y)\cdot \frac{a}{{50}}
\displaystyle 50.(x-2y)=(x-y).a
\displaystyle a=\frac{{50(x-2y)}}{{x-y}}
buluruz.
Doğru Cevap : E şıkkı

Soruyu Gör

Eğer çözümler konusunda anlaşılmayan bir yer görür veyahut da bir tavsiye de bulunmak isterseniz; sayfanın en altında yer alan “Yorum Yap” seçeneği ile bunları anlık olarak iletebilirsiniz.
 


ÇÖZÜM 13

Karışımın kg fiyatına x lira diyelim ve cevizlerin toplam fiyatını birbirine eşitleyerek denklem kuralım.
\displaystyle 20.40+5.50=25.x
\displaystyle 800+250=25x
\displaystyle 1050=25x
\displaystyle x=42 lira buluruz.
Doğru Cevap: B şıkkı

Soruyu Gör Sonraki Soru


ÇÖZÜM 12

x ile y’nin eşit olduğu düşünürsek;
%60 lık karışım ile %80 lik karışım karıştırıldığında yeni karışımın yüzdesi bu iki değerin ortalaması olacak idi.
\displaystyle \frac{{60+80}}{2}=70
Ancak y daha büyük olduğu için, karışımın şeker yüzdesi %80’e daha yakın olmalıdır. Bu yüzden karışımın şeker yüzdesi %70 ten kesinlikle daha fazladır. A şıkkındaki gibi %68 lik bir yüzde olamaz.
Doğru Cevap : A şıkkı

Soruyu Gör Sonraki Soru


ÇÖZÜM 11

22 ayar altının ağırlığına x diyelim. Buna göre;
\displaystyle 15\cdot \frac{{14}}{{24}}+x\cdot \frac{{22}}{{24}}=(15+x)\cdot \frac{{16}}{{24}}
\displaystyle 15.14+x.22=(15+x).16
\displaystyle 210+22x=240+16x
\displaystyle 6x=30
\displaystyle x=5 gr buluruz.
Doğru Cevap : D şıkkı

Soruyu Gör Sonraki Soru


ÇÖZÜM 10

A kabının yarısı B kabına eklendiğinde;
B kabının yeni alkol yüzdesine x diyelim.
\displaystyle 100\cdot \frac{{30}}{{100}}+100\cdot \frac{{60}}{{100}}=200\cdot \frac{x}{{100}}
\displaystyle 30+60=2x
\displaystyle x=45

Şimdi B kabında %45 lik 200 gram alkol – su karışımı vardır.
B kabının yarısı A’ya eklendiğinde;
\displaystyle 100\cdot \frac{{30}}{{100}}+100\cdot \frac{{45}}{{100}}=200\cdot \frac{x}{{100}}
\displaystyle 30+45=2x
\displaystyle 75=2x
\displaystyle x=37,5 buluruz.
Doğru Cevap : C şıkkı

Soruyu Gör Sonraki Soru


ÇÖZÜM 9

Karışımlardaki şekerleri hesap ederek, yeni karışımın şeker miktarına eşitleyen bir denklem kuralım. Buna göre;
\displaystyle x\cdot \frac{y}{{100}}-\frac{x}{4}\cdot \frac{y}{{100}}+\frac{x}{4}\cdot \frac{{20}}{{100}}=x.\frac{{50}}{{100}}
\displaystyle \underset{{(4)}}{\mathop{{\frac{x}{1}}}}\,\cdot \frac{y}{{100}}-\frac{x}{4}\cdot \frac{y}{{100}}+\frac{x}{4}\cdot \frac{{20}}{{100}}=\underset{{(4)}}{\mathop{{\frac{x}{1}}}}\,\cdot \frac{{50}}{{100}}
\displaystyle \frac{{4xy}}{{400}}-\frac{{xy}}{{400}}+\frac{{20x}}{{400}}=\frac{{200x}}{{400}}
\displaystyle 4xy-xy+20x=200x
\displaystyle 3xy=180x
\displaystyle y=60 buluruz.
Doğru Cevap: A şıkkı

Soruyu Gör Sonraki Soru


ÇÖZÜM 8

Dökülen tuzlu suya x diyelim,
Karışımlardaki tuzları hesap ederek, yeni karışımdaki tuz miktarına eşitleyen bir denklem kuralım. Buna göre;
\displaystyle 200\cdot \frac{{60}}{{100}}-x\cdot \frac{{60}}{{100}}+x\cdot \frac{{20}}{{100}}=200.\frac{{30}}{{100}}
\displaystyle \text{120}-\frac{{6x}}{{10}}+\frac{{2x}}{{10}}=60
\displaystyle 120-\frac{{4x}}{{10}}=60
\displaystyle 60=\frac{{4x}}{{10}}
\displaystyle 15=\frac{x}{{10}}
\displaystyle x=150 gram buluruz.
Doğru Cevap : E şıkkı

Soruyu Gör Sonraki Soru


ÇÖZÜM 7

Buharlaşan suya x gram diyelim.
İlk karışımdaki şeker ile sonradan eklenen şeker toplamını, yeni karışımdaki şeker miktarına eşitleyelim. Buna göre;
\displaystyle 300\cdot \frac{{20}}{{100}}+60=(300-x+60)\cdot \frac{{60}}{{100}}
\displaystyle 60+60=(360-x)\cdot \frac{{60}}{{100}}
\displaystyle 120=(360-x)\cdot \frac{6}{{10}}
\displaystyle 120=360\cdot \frac{6}{{10}}-x\cdot \frac{6}{{10}}
\displaystyle 120=216-x\cdot \frac{6}{{10}}
\displaystyle x\cdot \frac{6}{{10}}=216-120
\displaystyle \frac{{6x}}{{10}}=96
\displaystyle \frac{x}{{10}}=16\text{ }
\displaystyle x=160\text{ }gr\text{ }buluruz
Doğru Cevap : B şıkkı

Soruyu Gör Sonraki Soru


ÇÖZÜM 6

Yeni karışımın şeker oranına %x diyelim. İlk karışımdaki şeker ile sonradan eklenen şeker toplamını, yeni karışımdaki şeker miktarına eşitleyelim. Buna göre;
\displaystyle 250\cdot \frac{{60}}{{100}}+50=(250+100+50)\cdot \frac{x}{{100}}
\displaystyle 150+50=400\cdot \frac{x}{{100}}
\displaystyle 200=4x
\displaystyle x=50 olarak buluruz.
Doğru Cevap : E şıkkı

Soruyu Gör Sonraki Soru


ÇÖZÜM 5

Eklenecek karışıma x gram diyelim.
Karışımlardaki alkol miktarlarını, yeni karışımdaki alkol miktarına eşitleyelim. Buna göre;
\displaystyle 300\cdot \frac{{40}}{{100}}+x\cdot \frac{{20}}{{100}}=(300+x)\cdot \frac{{36}}{{100}}
\displaystyle \frac{{12000+20x}}{{100}}=\frac{{10800+36x}}{{100}}
\displaystyle 12000-10800=36x-20x
\displaystyle 1200=16x
\displaystyle x=\frac{{1200}}{{160}}=75
Doğru Cevap : B şıkkı

Soruyu Gör Sonraki Soru


ÇÖZÜM 4

Yeni karışımdaki tuz oranına %x diyelim. Karışımlardaki tuzların toplamını, yeni karışımdaki tuz miktarına eşitleyelim. Buna göre;
\displaystyle 180\cdot \frac{{45}}{{100}}+320\cdot \frac{{15}}{{100}}=500\cdot \frac{x}{{100}}
\displaystyle 81+48=5x
\displaystyle 129=5x
\displaystyle x=\frac{{129}}{5}
\displaystyle x=25,8  buluruz.
Doğru Cevap : A şıkkı

Soruyu Gör Sonraki Soru


ÇÖZÜM 3

1. Yol:
İlk önce karışımlardaki tuz miktarlarını ayrı ayrı bulup; sonra toplam tuz miktarını, toplam karışıma oranlayalım.
\displaystyle 1.\text{ }tuz=40\cdot \frac{{30}}{{100}}=4.3=12
\displaystyle 2.\text{ }tuz=80\cdot \frac{{60}}{{100}}=8.6=48
\displaystyle Yeni\text{ Tuz oran }\!\!\imath\!\!\text{ =}\frac{{Toplam\text{ Tuz}}}{{Toplam\text{ Kar }\!\!\imath\!\!\text{ s }\!\!\imath\!\!\text{ m}}}=\frac{{12+48}}{{40+80}}
\displaystyle =\frac{{60}}{{120}}=\underset{{(50)}}{\mathop{{\frac{1}{2}}}}\,=\frac{{50}}{{100}}
%50 olarak buluruz.

2.Yol:

Yeni karışımdaki tuz oranına %x diyelim. Karışımlardaki tuzların toplamını, yeni karışımdaki tuz miktarına eşitleyelim. Buna göre;
\displaystyle \text{40}\cdot \frac{{30}}{{100}}+\text{80}\cdot \frac{{60}}{{100}}=\text{120}\cdot \frac{x}{{100}}
\displaystyle 12+48=\frac{{6x}}{5}
\displaystyle 60=\frac{{6x}}{5}
\displaystyle 10=\frac{x}{5}
\displaystyle x=50
buluruz.
Doğru Cevap : E şıkkı

Soruyu Gör Sonraki Soru


ÇÖZÜM 2

Karışımın tuz oranını bulmak için, tuz miktarını toplam karışıma oranlayalım.
\displaystyle Tuz\text{ }oran\imath =\frac{{Tuz\text{ }miktar\imath }}{{Toplam\text{ }Kar\imath s\imath m}}=\frac{{30}}{{150}}=\frac{1}{5}
Bu oran, yüzde olarak kaça eşit onu bulalım,
\displaystyle \underset{{(20)}}{\mathop{{\frac{1}{5}}}}\,=\frac{{20}}{{100}}
olarak buluruz.
Doğru Cevap : B şıkkı

Soruyu Gör Sonraki Soru


ÇÖZÜM 1

Tuz miktarı %25 ise, %75 i sudur. Buna göre karışımın %75’inin kaç litre olduğunu bulalım.
\displaystyle 200\cdot \frac{{75}}{{100}}=2.75=150
litre olarak buluruz.
Doğru Cevap : C şıkkı

Soruyu Gör Sonraki Soru

Eğer çözümler konusunda anlaşılmayan bir yer görür veyahut da bir tavsiye de bulunmak isterseniz; sayfanın en altında yer alan “Yorum Yap” seçeneği ile bunları anlık olarak iletebilirsiniz.
 


Yorum yapın