Çarpanlara Ayırma konusu ile ilgili 2 Test bulunmakta olup; 1.’sine ait 20 adet soru ve çözümü bu sayfada yer almaktadır. Sorularınızı çözdükten sonra “Doğru Cevap” seçeneğine tıklayarak doğru şıkkı görebilirsiniz. Eğer soruları çözmekte zorlanırsanız; kolay anlaşılır detaylı çözümlere “Çözüm için Tıklayınız” seçeneği ile ulaşabilirsiniz. Sorular Latex formatında hazırlanarak görünüm iyileştirilmiştir. İyi Çalışmalar…
SORULAR
SORU 1
![]()
ifadesinin çarpanlarından biri aşağıdakilerden hangisidir?
![]()
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 2
![]()
ifadesinin çarpanlarından biri aşağıdakilerden hangisidir?
![]()
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 3
![]()
olduğuna göre,
işleminin sonucu kaçtır?
A) 15 B) 25 C) 27 D) 45 E) 60
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 4
![]()
olduğuna göre,
nin pozitif değeri kaçtır?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 5
![]()
olduğuna göre,
nin pozitif değeri kaçtır?
A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
Eğer sorular ya da çözümler konusunda bir problem görür veyahut da bir tavsiye de bulunmak isterseniz; sayfanın en altında yer alan “Yorum Yap” seçeneği ile bunları anlık olarak iletebilirsiniz.
SORU 6
![]()
olduğuna göre, nın pozitif değeri kaçtır?
A) 19 B) 21 C) 31 D) 33 E) 37
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 7
![]()
olduğuna göre, toplamının değeri kaçtır?
![]()
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 8
![]()
![]()
olduğuna göre,
nin pozitif değeri kaçtır?
![]()
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 9
![]()
![]()
olduğuna göre, y kaçtır?
![]()
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 10
![]()
![]()
olduğuna göre, x + y kaçtır?
A) 22 B) 26 C) 28 D) 32 E) 35
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 11
![]()
işleminin sonucu kaçtır?
A) 94 B) 96 C) 98 D) 100 E) 102
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 12
![]()
olduğuna göre,
ifadesinin değeri kaçtır?
A) 64 B) 72 C) 96 D) 108 E) 128
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 13
![]()
olduğuna göre,
ifadesinin değeri kaçtır?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 14
![]()
![]()
olduğuna göre,
ifadesinin değeri kaçtır?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 15
![]()
![]()
olduğuna göre, a³ + b³ ifadesinin değeri kaçtır?
A) 11 B) 12 C) 13 D) 14 E) 16
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 16
![]()
olduğuna göre, kaçtır?
A) 26 B) 30 C) 34 D) 38 E) 40
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 17
![]()
ifadesinin çarpanlarından biri aşağıdakilerden hangisidir?
![]()
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 18
![]()
ifadesinin en küçük değeri kaçtır?
A) 2 B) 6 C) 12 D) 15 E) 18
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 19
![]()
olduğuna göre, x.y çarpımı kaçtır?
A) 16 B) 12 C) 6 D) 4 E) 18
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU 20
![]()
![]()
| Doğru Cevap | Çözüm için Tıklayınız |
SORU ÇÖZÜMLERİ
ÇÖZÜM 20
Ortak paranteze alarak çözüme başlayalım.
![]()
Doğru Cevap : B şıkkı
| Soruyu Gör |
ÇÖZÜM 19
eşitliğinde iki tane
tam kare ifade bulmaya çalışalım.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Buna gore;
buluruz.
Doğru Cevap : C şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 18
ifadesinin içindeki tam kare ifadeyi bulalım.
![]()
![]()
En küçük 6 olabilir.
Doğru Cevap : B şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 17
ifadesini daha rahat çarpanlarına
ayırabilmek için,
diyerek değişken değiştirelim. Buna göre;
![]()

![]()
![]()
çarpanı A şıkkında vardır.
Doğru Cevap : A şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 16
![]()
ifadesinı iki küp farkından yararlanarak bulalım. Buna göre;
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Doğru Cevap : A şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 15
İki küp toplamı;
![]()
![]()
Bu eşitlikte ab çarpımını bilmiyoruz. Bunu (a + b) nin tam karesinden bulmaya çalışalım.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Doğru Cevap : E şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 14
İki terimin farkının küpü formülünden yararlanalım.
![]()
Buna göre;
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Doğru Cevap : D şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 13
İki terimin toplamının küpü formülünden yararlanalım.
![]()
Buna göre;
![]()
Soruda istenen
idi.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Doğru Cevap : B şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 12
ifadesini düzenleyip, iki kare farkından yararlanalım.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Doğru Cevap : E şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 11
Bu soruyu çözerken iki kare farkından yararlanalım.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Doğru Cevap : D şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 10
İki kare farkından yararlanalım.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Buna göre,
buluruz.
Doğru Cevap: B şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 9
İki kare farkı özdeşliğinden yararlanalım.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Buna göre; 8![]()
![]()
Doğru Cevap : C şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 8
3 terimli bir ifadenin tam karesini gösteren özdeşlikten yararlanalım.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Doğru Cevap : A şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 7
Eşitliğin her iki tarafını 4x’e bölelim.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Doğru Cevap : B şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 6
Bu soruda tam kare özdeşliklerinden yararlanalım.
![]()
![]()
![]()
![]()
Soruda istenen
ifadesinin karesini yukarıdaki eşitlikten elde edebiliriz.
‘nın tam karesini yazalım.
![]()
![]()

![]()
![]()
Doğru Cevap : E şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 5
(x – y) nin karesini alarak çözüme başlayalım.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Şimdi (x + y) nin karesini hesaplayabiliriz.
![]()
![]()
![]()
Doğru Cevap : E şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 4
Eşitliği taraf tarafa toplarsak, buradan x + y nin karesini elde ederiz.
![]()
x 2xy y ![]()
![]()
Denklem sisteminde çıkarma yaparsak, buradan iki kare farkı elde ederiz.
![]()
![]()
![]()
Buradan da
bulunur.
Doğru Cevap : C şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 3
ifadesini ikili ikili gruplayalım.
![]()
![]()
![]()
Doğru Cevap : A şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 2
İfadeyi ikili ikili gruplandırarak çarpanlarına ayırmaya çalışalım.
![]()
![]()
C şıkkında
çarpanı var.
Doğru Cevap : C şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
ÇÖZÜM 1
ifadesini düzenleyip, ortak paranteze almaya çalışalım.
![]()
![]()
B şıkkında
çarpanı vardır.
Doğru Cevap : B şıkkı
| Soruyu Gör | Sonraki Soru |
Test 2 2 sorunun cevabı yanlış x-y olması gerekmektedir..
Uyarınız için teşekkürler. Burada son kısım hatalı kalmış. Şimdi düzeltildi.
Pi yerine x yaparmısınız hic bir şey anlamıyorum
Bu sayfa Latex formatında hazırlanmıştır. Normal formatında görmek isterseniz Kitap Formatında Görüntüleyi tıklayınız.
Test 1 3. Soruda hata var
Buradaki hata da düzeltildi. Uyarınız için teşekkürler.
Test 1 soru 8 de ab+ac+bc olması gerekirken ab+ab+bc yazmışsınız
Haklısınız, düzeltildi.
Test 1 soru 9 da 36 dan 48 e nasıl geçiş yaptınız ?
Yazım hatası olmuş. 36 olmamalıydı. Şimdi düzeltildi. Bu linkten sayfayı daha düzgün bir şekilde görebilirsiniz.